viernes, 3 de octubre de 2014

LLEGIR PER LLEGIR-SE

“Llegir per llegir-se”


“Quan llegim ens llegim. Cada pàgina que passem d’una obra de ficció ho és de la nostra experiència de vida, que consisteix, poc o molt, en una colla de desenganys i d’il·lusions, en una barreja estranya d’amor i d’odi… La manera de viure dels altres no ens pot ser estranya, perquè tots estem abocats a la finestra que mostra el paisatge de l’humà. Els personatges de ficció mostren en singular alguna cosa que ens afecta a tots.
Ensenyar a llegir és un imperatiu de l’escola. Com fer-ho? Aquesta és la qüestió. Avui, per donar-hi resposta, ens cal ser agosarats.
Oblidem-nos de convertir la comprensió lectora en la resposta a un reguitzell de preguntes tancades. Qüestionem la manera de tractar les lectures obligatòries. Anem més enllà de fer un ús esporàdic de la biblioteca del centre i convertim-la en un centre neuràlgic on els llibres tinguin vida. Per ensenyar a llegir cal un adult que llegeixi i, més que obligar, s’obligui a estar al dia de la producció literària. Es tracta d’entrar a l’aula amb ganes de compartir una història i de convidar tothom a interpretar-la. Els mestres han de ser bons lectors. Com podria algú que no ha sentit un calfred després de llegir un poema, ensenyar a llegir poesia? Només aquells que en alguna ocasió han sentit la necessitat de treure el temps de sota les pedres per acabar una bona novel·la poden transmetre el plaer de la lectura.
Ensenyar a llegir, millorar la comprensió lectora, és entrar a l’aula i encendre la flama de l’interès per una història, per la manera com uns personatges arriben a construir una petita història versemblant, interessant i que ens diu alguna cosa de nosaltres mateixos. Si parlem d’ensenyar a llegir parlem de mestres que desitgen perdre’s entre les pàgines d’un llibre i fer que els altres també s’hi perdin. Aquest és l’inici de l’aventura de llegir, d’ensenyar a llegir per trobar més matisos quan més enllà de la finestra apareix la vida.
(Publicat al Diari ARA) – Jaume Cela és mestre i escriptor – - Juli Palou és doctor en filosofia i educador -

No hay comentarios:

Publicar un comentario